top of page


PRODES Nedir ?

T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Genel Müdürlüğü fon kaynaklı, sadece Türkiye'de ki Derneklerin başvurabildiği bir proje türüdür.

Başvuru Şartları :

  • Derneğin İlk Genel Kurulunu yapmış olması

  • Devam eden bir PRODES Projesinin olmaması

  • Başvurmuş olduğu değerlendirme aşamasında olan başka bir projesinin olmaması

Proje Başvuru İçerik :

Sivil Toplum Genel Müdürlüğü'ne bağlı derneklerin kuruluş amaçlarına uygun hemen hemen her temada yazılabilir.

Proje Paydaşları :

Projenin kabulü için başvuru aşamasında en az 1 paydaşın resmi devlet kurumu olması gereklidir, resmi paydaşın proje başvuru öncesi başvuran dernek ile ön protokol imzalaması ve bu protokolü başvuru esnasında PRODES sistemine yüklenmesi önem arz eder.

Bütçe :

PRODES Projelerinde proje süresince yapılacak olan her bir gider tek tek sistemde girilmelidir. Daha sonra Ortaya çıkan toplam bütçe üzerinden başvuru yapılır.

Talep ettiğiniz bütçe proje geçtikten sonra alacağınız bütçe anlamına gelmemektedir, Proje Değerlendirme Daire Başkanlığı projenizin bütçesini tekrar revize eder ve genelde harcama bütçesinde belirttiğiniz bütçenin yarısında kesintiye gidebilir

Örnek olarak : 750 bin TL Bütçe talep ettiğiniz bir projede size 200 bin TL önerebilir.

Bu aşamada eğer projeniz kabul edilmiş ise size önerdikleri bütçeyi kabul etmiş iseniz projeyi başlatabilirsiniz.

Proje Bütçesi Kullanımı :

Kabul ettiğiniz bütçe tamamıyla dernek hesabınıza yatmaz, siz derneğin projenin kalemleriyle ilgili yapmış olduğunuz harcamaların faturasını bulunduğunuz ilin Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne teslim edip fatura tutarınca olan ödemeyi dernek hesabınıza aktarımını beklersiniz.

Burada derneğin ekonomik gücü önem arz etmektedir. Bazı kalemler yüksek gider olsada ödemeyi önce dernek tarafından karşılanması sonra talep etmeniz gereklidir.

PRODES Değerlendirme Süreci :

Başvurular genellikle her yıl Şubat ayının son haftası başlamaktadır ve sene sonuna kadar devam etmektedir, ancak başvuru sonucu için herhangi bir tarih yoktur, Şubat ayında başvurduğunuz proje Kasım ayında da sonuçlandırılabilir, iki hafta içinde de sonuçlandırılabilir, herhangi bir düzenli sistem bulunmamaktadır.

Başvurular Sivil Toplum Genel Müdürlüğüne ayrılan bütçenin bitimine göredir, düşük kapsayıcılı bir projeye 500 bin TL ayrılabilirken, sizin kapsayıcılığı ve etkisi yüksek projenize bütçe kalmayabilir ve projeniz bütçe yetersizliği sebebiyle kabul edilmeyebilir.

PRODES Projelerinde başvurunuzu erken yapmanız ve derneğinizin kamu STK kapasitesinin güçlü olması kabul edilebilirlikte önem arz eder. (PRODES Proje başvuru detaylı bilgi için Enstitümüzle iletişime geçebilirsiniz)


TUBİTAK


Akademik ve endüstriyel araştırma geliştirme çalışmalarını ve yenilikleri desteklemek, ulusal öncelikler doğrultusunda Araştırma-Teknoloji-Geliştirme çalışması yürüten Ar-Ge enstitülerini işletme işlevlerinin yanı sıra, ülkemizin Bilim ve Teknoloji politikalarını belirlemekte ve toplumun her kesiminde bu farkındalığı artırmak üzere kitaplar ve dergiler yayınlamaktadır.


TUBİTAK Akademik, Kamu ve Sanayi alanında bir çok Ulusal projeye fon sağlaması yapmaktadır, Uluslararası Fon Kaynaklı projelere ise Türkiye'den ilgili kuruluşlar ile ortaklık yaparak başvuruda bulunur, bununla ilgili olarak Türkiye'den araştırmacılara ortaklık çağrısı yapar ve ortak olmak isteyen kuruluşları değerlendirip ortak olarak seçer akabinde uluslararası fon kaynaklı projelere başvuru yapabilir.

Ulusal Fon kaynaklı projeleri incelemek için aşağıdaki düğmeye tıklayınız.



Comments


bottom of page